Windows üzerinde açılmış bir dosya ile ilgili özellikleri girdiğinizde karşımıza oluşturma tarihi, değiştirilme tarihi ve en son erişim tarihi olarak bize bilgiler verir. Bu bilgiler doğrultusunda dosyanın zamanla ilgili niteliklerine erişebiliriz. Bahsetmiş olduğum bu durum serverlarda Windows 2008 ve client tarafında Windows 7 ile birlikte değişmiştir. Bu versiyonlarla birlikte Last Access Time kendini güncellemiyor. Bu durum Microsoft tarafından performans getirmesi için bu versiyonlarda default olarak bu özelliği kapatmıştır. Bu işletim sistemlerinde olan bir dosyanıza erişim sağladığınızda, değişiklik yaptığınızda Last Access Time olarak dosyanın ilk oluşturulduğu tarihi gösterir.

Yukarıdaki dosya NtfsDisableLastAccessUpdate disable olan bir dosyanın niteliğidir. Dosyayı açmama rağmen Accessed tarih değişmemiş görünüyor.

Yukarıdaki dosya NtfsDisableLastAccessUpdate enable olan bir dosyanın niteliğidir. Dosyaya eriştiğimde günün tarihini atmış bulunuyor.
Bu bazı durumlar için gerekli olabiliyor. Örneğin benim yaşadığım gibi Enterprise Vault ile bir File Archiving yaptığımızda ve burada Rule olarak Last Access Time seçersek büyük bir yanılgıya düşebiliriz. Bunun için ya Enterprise Vault tarafında kuralımızı değiştireceğiz yada bu özelliği tekrar aktif hale getireceğiz.
Bu özelliği tekrar aktif hale getirmek için aşağıdaki şekilde registery’de ayar yaparak bunu tekrar aktifleştirebiliriz.
Bu işlemleri aşağıdaki registery ayarı ile değiştiriyoruz. Burada varsayılan değer 1 olarak gelir. Biz bunu 0 olarak değiştirip bu özelliği tekrar geri açıyoruz.

Merhaba,
Kurulum yapmış olduğunuz Windows 2008 R2 standart sürümünü ihtiyaç nedeni ile enterprise sürüme yükseltmek istediğinizde bu işlemi komut satırı ile aşağıdaki şekilde yapabiliriz. Burada Windows 2008R2 standart sürümünü enterprise sürümüne yükseltiyorum.
DISM /online /Set-Edition:ServerEnterprise /ProductKey:489J6-VHDMP-X63PK-3K798-CPX3Y

Terminal server rolü kurulduğu zaman “Terminal Services Easy Print” default olarak aktif gelir. Bu şekilde terminal servera bağlanan clientlar, kendi printerlarını kullanmak istediklerinde bu driveri kullanırlar. Easy Print driveri kullanıldığında çıktı alırken karekter problemi çıkıyor. Bu sorunu policy ayarlarından bu servisi kapatarak çözebilirsiniz.
Bunun için gpedit.msc yazarak local policy editor açılır.
Computer Configuration>Administrative Templates>Windows Components>Terminal Services>Terminal Server>Printer Redirection altında Use Terminal Services Easy Print printer driver first disable ederseniz kapatmış olursunuz.
Bu söylemiş olduğum ayarlar Windows 2008 için geçerlidir.
Windows 2008 R2 için ise ayarlar aşağıdaki şekildedir.
Computer Configuration>Administrative Templates>Windows Components>Remote Desktop Services>Remote Desktop Session Host>Printer Redirection> altında bulabilirsiniz.

Sistemimizde daha önce DC görevini yapan Windows 2003 serverımızı yeni kurduğumuz Windows 2008 R2 üzerine taşıyacağız.
- Bu işlemler için ilk önce Windows 2008 R2 olarak yeni bir işletim sistemi kuruyoruz. Tüm güncellemelerini yapıp, şuan kullanmış olduğumuz domaine dahil ediyoruz.
- İlk önce DC’miz üzerinde schema update yapacağız. Bunun için şuanki DC’miz olan Windows 2003 serverımıza Windows 2008 R2 CD’sini takıyoruz. CD içerisinde support\adprep>adprep32.exe /forestprep komutunu çalıştırıyoruz. Bu komutla forestımıza Windows 2008 Schema özelliklerini katıyoruz.

- Şimdi domainimiz için güncelleme işlemini yapıyoruz. Yine Cd içerisinde adprep32.exe /domainprep komutu ile bu işlemi başlatıyoruz.
- Windows 2003 serverımızın üzerinde yapılacak işlemlerimiz bitti. Şimdi Windows 2008 R2 serverımız üzerinde domain kurulumuna başlıyoruz. Domain kurulum işlemini dcpromo ile yapıyoruz.






Evet artık Windows 2008 R2 üzerine DC kurmuş olduk. Domain rollerini başka bir yazıda transfer edeceğim.

13-16 Eylül tarihlerinde Anaheim California’da gerçekleşen Build konferansında Windows 8 Client ve Server ürünleri hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı. Buna göre yeni Hyper-V sürümünde aşağıdaki özelliklerin olması bekleniyor.
Ölçeklenebilirlik Özellikleri
- Windows Server 8 Hyper-V sunucularda desteklenen mantıksal işlemci sayısı 160’a çıkıyor (Windows Server 2008 R2’de bu sayı 64 idi, Windows Server 8’de genel limit ise 640 olarak belirlendi)
- Windows Server 8 Hyper-V sunucularda desteklenen bellek miktarı 2 TB’a çıkıyor (Windows Server 2008 R2’de bu sayı 1 TB idi, Windows Server 8’de genel limit ise 8 TB olarak belirlendi)
- Windows Server 8 Hyper-V sanal makinelerde desteklenen sanal CPU (vCPU) sayısı 32’ye çıkıyor (Windows Server 2008 R2’de bu sayı 4 idi)
- Windows Server 8 Hyper-V sanal makinelerde desteklenen bellek miktarı 512 GB’a çıkıyor (Windows Server 2008 R2’de bu sayı 64 GB idi)
- Windows Server 8 Hyper-V kümelerinde (cluster) desteklenen node sayısı 63’e çıkıyor (Windows Server 2008 R2’de bu sayı 16 idi)
- Windows Server 8 Hyper-V kümelerinde desteklenen çalışan VM sayısı 4000’e çıkıyor (Windows Server 2008 R2 kümelerinde bu sayı 1000 idi)
- Guest NUMA: Yüksek sayıda CPU içeren sanal makineler NUMA mimarisinden faydalanıyor.
Yeni Ağ ve Güvenlik Özellikleri
- NIC Teaming: Mevcut sürümde NIC üreticilerinin çözümleriyle adreslenen bu yetenek Windows Server 8’de hazır olarak geliyor ve Hyper-V dışındaki iş yükleri için de kullanılabiliyor. NIC teaming farklı üreticilerin ağ bağdaştırıcıları arasında da uygulanabiliyor.
- Network Virtualization: VM’lerin Public Cloud ya da Hosting ortamlarına aktarımını kolaylaştıran bu teknoloji ile aynı fiziksel NIC üzerinde aynı IP ile çalışan VM’ler ya da cross-subnet live migration gibi özellikler mümkün hale geliyor.
- Extensible Network Switch: Hyper-V Extensible Virtual Switch iş ortağı çözümlerinin Hyper-V network switchlerini kendi ağlarının bir uzantısıymış gibi yönetmelerini sağlıyor. Şu ana kadar bu özelliği destekleyeceğini açıklayan üreticiler ve çözümleri şöyle: Cisco: Nexus 1000 ve IPS; Broadcom: Denial of ServiceProtection;NEC: Openflow; 5Nine: IPS, Firewall, Antivirus ; InMon: Sflow Packet Inspection
- QoS: Sanal makineler için bant genişliği kısıtlaması ya da belli bir bant genişliği garanti edilmesi mümkün hale geliyor.
- SR-IOV: SR-IOV destekli bir fiziksel network kartı doğrudan VM’e tanıtılabiliyor; veri yolu kısaltılırken üreticinin hardware özelliklerinin tamamından faydalanılabiliyor.
- Port Mirroring: Trafik analizi amaçlı olarak virtual port üzerindeki tüm trafiğin bir VM’e replicate edilmesi.
- DHCP Guard: Authorized olmayan sanal DHCP sunuculardan gelen DHCP server mesajları engellenebiliyor.
- Port ACL: Layer 2 isolation amaçlı olarak virtual Port ACL’ler atanabiliyor; MAC ya da IP range tabanlı olarak erişim listeleri düzenlenebiliyor.
- pVLAN Support: Aynı VLAN ve subnet üzerinde bulunan VM’ler arasında bile izolasyona imkan tanınıyor
- RDMA: RDMA desteği olan network adaptörleri ile SMB 2.2 file share depolama alanlarını Fiber-Channel hızında kullanabilme
- RSS, RSC: Modern network kartlarındaki donanım seviyesi hızlandırma özelliklerinden fayfalanabilme
Depolama Özelliklerinde Gelişmeler
- VHDX: 16 TB büyüklüğe kadar destekleyen yeni sanal disk formatı
- VM snapshotlar için canlı merge özelliği
- CSV 2.0 özelliği ile VM yedekleme işlemlerinde Redirected I/O gereksiniminin kalkması
- SMB 2.2 dosya paylaşımları üzerinde sanal makine çalıştırabilme
- SMB 2.2 dosya paylaşımlarını Hyper-V clusterlar için ortak depolama alanı olarak kullanabilme
- Virtual HBA: Sanal makineler için sanal Host Bus Adapter desteği
- CSV diskler için Bitlocker encryption le artırılmış güvenlik
- Self Healing CSV: Kesintiye sebep olmadan checkdisk işlemleri yaparak problemlerini giderebilen CSV volümler
- Storage Pools and Storage Spaces: Hazır storage virtualization teknolojileri
- Deduplication: Depolama alanında tasarruf sağlayacak entegre deduplication özellikleri
- Storage Copy Offload: ODX destekli storagelar üzerinde hızlandırılmış VHD(X) kopyalama ve oluşturma özellikleri
Yüksek Erişilebilirlik Yetenekleri
- Storage Live Migration: Çalışmakta olan sanal makinelerin farklı depolama birimleri arasında kesintisiz aktarımı sağlanıyor
- No Shared Storage VM Migration: Ortak bir depolama alanını görmeyen sunucular ve clusterlar arasında arasında bile canlı sanal makine aktarımı desteği
- Sınırsız sayıda eş zamanlı Live Migration: Mevcut Hyper-V sunucularda 1 olan eşzamanlı Live Migration sayısı limiti kaldırılıyor, kullanıcı tarafından host başına live migration ve storage live migration limitleri belirlenebiliyor
- Hyper-V Replica: Farklı veri merkezleri arasında sanal makinelerin asenkron olarak software tabanlı replikasyonuna imkan tanıyan DR teknolojisi
Yönetim Yetenekleri
- Hyper-V için hazır Powershell desteği
- Automated Node Draining – VMM 2008 R2 ile gelen Maintenance Mode yeteneği işletim sisteminin bir parçası haline geliyor
- Cluster Aware Updates: Cluster ortamlar için WSUS entegre kesintisiz güncelleme yeteneği
- Live migration esnasında bile korunan Resource Metering özellikleri ve ek Performance Counter değerleri
- Cluster genelinde geçerli ve ayarlanabilir VM öncelikleri, kaynak yetersizliği durumunda düşük öncelikli makineler için otomatik kapatılma opsiyonu
- Server core kurulumlar için açılıp kapanabilir grafik arayüz
- Windows Server Backup ile tek ve incremental VM yedekleme imkanı
- VM Monitoring: VM içindeki uygulamalar için temel sağlık izleme yeteneği
Client Hypervisor
- Hyper-V yüklenebilir bir özellik olarak 64 bit Windows 8 istemcilere de geliyor
- Kablosuz ağ adaptörleri virtual network olarak kullanılabiliyor
- Client Hyper-V Sleep ve Hybernate özelliklerini destekliyor