SCCM 2012 SP1 CU1 sonrasında bazı yaşanan sıkıntılara karşı microsoft CU2 yayınladı.
Bir önceki yazımda DPM 2012 kurulumunu yapmıştık. Şimdi ise bir serverımıza DPM 2012 agentını kurup bu server için protection grup oluşturacağız ve backup alacağız.
İlk önce backup alacağımız servera DPM agentını kuruyoruz.
Yeni bir agent kurulumu için burada install agent seçiyoruz.
Sistemimizde bulunan serverların listesini burada görüyoruz. Agent yükleyeceğimiz sunucuyu seçip add diyoruz.
Burada agent kurulumunu yapacağımız yetkili bir kullanıcı bilgilerini giriyoruz.
Kurulum sonrası sunucumuzu restart etmemiz gereklidir. İstersek daha sonra restart ettirebiliyoruz.
Install diyerek kuruluma başlıyoruz.
Kurulum tamamlanmıştır. Şimdi protection grup oluşturacağız. Bundan önce backuplarımızı alacağımız disk sistemini ekliyoruz.
Dpm üzerinde disk eklemek için bazı noktalara dikkat etmemiz gerekiyor. Ekleyeceğimiz diskin Dynamic disk tipi olması gerekiyor ve disk üzerinde herhangi bir partition oluşturmamış olmamız gerekiyor. Bu şekilde diski ayarladıktan sonra DPM üzerinde Management kısmında add diyerek DPM için uygun olan diski seçiyoruz ve add diyip sistemimize ekliyoruz.
Evet eklediğimiz diski DPM StoragePool Disks altında görebiliyoruz.
Şuana kadar backubını almak istediğimiz sunucuya agent yüklemesini yaptık, backupları alacağımız disk sistemini ayarladık, artık backup taskımızı yani Protection Group oluşturuyoruz.
Protection altında new diyerek başlıyoruz.
Hangi tür agentımızın backubını alacağımızı seçiyoruz. Biz daha önce serverımıza agent kurulumu yaptığımız için servers seçiyoruz. Burada istersek sistemizde kullandığımız client bilgisayarlarına da agent kurup onlarında backuplarını aldırabiliyoruz.
Burada agent kurulu olan clientları görüyoruz. Biz DC olan sunucumuza agent kurmuştuk, bunu seçip altında açılan klasörlerden backubını almak istediğimiz klasörü seçiyoruz. Eğer backubını alınmasını istemediğimiz klasör ve dosya varsa bunu exculude altından seçebiliyoruz.
Protection Grubumuza bir isim veriyoruz ve koruma metodumuzu seçiyoruz. Burada short-term ve long-term protection olarak iki metodla karşılaşıyoz. Short-term yani kısa süreli backup kormuma modunda datalarımızı maksimum 448 gün koruyabiliyoruz. Eğer datalarımızı daha uzun korumak istersek ozaman long-term backup seçip tape cihazları ile 99 yıla kadar koruma seçeneğine sahip olabiliyoruz.
Ben koruma süresi olarak 7 gün seçiyorum ve bu 7 gün sonrasında en eski backubımız silinerek her zaman son 7 günlük backuplarımızı elimizde tutuyoruz. Senkronizasyon sıklığımızı ve recovery point sürelerimizi bildiriyoruz. Recovery pointle günde birkaç kez sistemimizin recovery pointini seçip ihtiyaç anda bu noktalara dönüş yapabiliyoruz.
Seçtiğimiz zamanlamalara göre disk sistemimiz üzerinde bu grup için ayrılacak olan alanı görüyoruz.
Protection group oluşturulurken kaynak datamızı bir sefer olarak DPM üzerine replike ediyoruz. Bu seçeneği istersek hem replike ettirmekle birlikte istersekte zamanla yaparak seçtiğimiz zamanda bu işi başlatıyoruz. Genellikle yüksek datalar söz konusu olduğu zaman bunu çalışma saatleri dışında yapmak daha iyi olur.
Protection Grubumuzla ilgili kısa bir bilgiyi görüp grubu oluşturuyoruz.
Oluşturduğumuz protection grubu görüyoruz. Şuan kaynak datalarımız replike oluyor durumda.
Şuan da ise koruma altındaki datalarımızın DPM2012 üzerinde sorunsuz bir şekilde korunduğunu görebiliyoruz.
System Center ürün ailesinin bir ürünü olan Data Protection Manager, Microsoftun backup tarafında bir çözümüdür. Daha önceki versiyonları olan Data Protection Manager 2007, 2010’un yanında şimdi 2012 versiyonunu inceleyeceğiz. Genel olarak DPM ürününden kısaca bahsedecek olursak, Microsoft’a ait olan Exchange, Sharepoint, File, Active Directory, SQL ve Hyper V üzerinde oluşturulmuş sanal serverların yedeklerinin alınması için kullandığımız uygulama diyebiliriz.
DPM 2012 gerek tape gerekse disk tabanlı backup alabilen bir üründür. Eğer sisteminizde tape ve autoloader kullanmayacaksanız. Dpm serverı sanal üzerinde çalıştırabilirsiniz.
DPM 2012 ile gelen bir kaç özellikten bahsedecek olursak;
Merkezi Yönetim: Bazı durumlarda sistemizde birden fazla DPM kurmak zorunda kalırız, özellikle disaster recovery yapmak istediğimizde ikinci bir DPM kurar bu serverla, Master DPM serverımızın yedeğini alarak disaster recovery oluştururduk. Bir başka durum olarak da bir kaç şubesi olan yapılarda birden fazla DPM’e ihtiyacımız olur. Bu durumda bu serverları kontrol etmek için ayrı ayrı konsollara bağlantı kurardık. Merkezi yönetim ile bizim tek konsoldan diğer sunuculara bağlantı kurabilir duruma geldik.
Kullanıcı Bazlı Yetkilendirme : Kullanıcı bazlı yetkilendirme ile büyük sistemlerde kullanıcılara farklı yetki grupları atayarak, DPM server üzerinde yapabilecekleri işlemleri kısıtlayabiliriz. Örneğin bazı kullanıcılara sadace rapor aldırabiliriz, bazı kullanıcılara da tape deviceler üzerinde yetki verebiliriz.
Generic Data Source Protection: Dpm serverın kullanmış olduğu SQL DB’si için protection grup oluşturmadan backuplanmasına olanak sağlar.
Gelelim DPM 2012 kurulumuna; Burada dikkat edeceğimiz en önemli konu regional settingsleri english olarak seçmek. Yoksa kurulum için gerekli olan SQL bileşenleri kurarken hata alabilirsiniz.
Burada Check and install diyip sistemizde companentleri kontrol ediyor.
Kurulumda SISFilter paketinin eksik olduğunu görüyoruz. Check Again diyerek eksik bileşini kuruyoruz ve bu ekranı geçiyoruz. Fakat bu kurulumdan sonra restart etmemiz gerekiyor. Ben restart etmeden devam ediyorum. Bu yüzden sonraki adımlarda bir hata alacağım.
Burada sistemizde daha önce kullandığımız bir SQL server varsa onu seçebiliriz, yoksa Use dedicated instance of SQL server seçeneğini seçerek DPM ile birlikte gelen SQL Express kurulumunu yapıyor.
Burada sistem için disk gereksinimlerini gösteriyor.
Burada Sql Server ve Sql Server Agent Servisinin çalıştıracak kullanıcı için şifre giriyoruz.
Ayarlarla ilgili kısa bir özet görüyoruz ve kuruluma başlıyoruz.
Evet daha önce söylediğim restart etmediğimiz için aldığımız hata budur. Sunucuyu restart edip kuruluma tekrar başlıyoruz.
Tekrar aynı adımları geçtiğimizde bu sefer SQL server ve DPM server başarılı bir şekilde kuruluyor.
Dpm konsolundan agentı kaldırmaya çalıştığınızda hata alabilirsiniz. Sizde bu durumda server üzerine kurulmuş agentı program ekle kaldırdan remove adersiniz. Fakat DPM database üzerinde hala bu agent bilgisi durduğu için bu agentı konsol üzerinde aktif görürsünüz. Bu durumda agenti aşağıdaki komutlarla Dpm Powershell üzerinden kaldırabilirsiniz.
PS C:\Program Files\Microsoft DPM\DPM\bin> .\Remove-ProductionServer.ps1 DPMServer : dpm.ercanozkurt.com PSName : exchange.ercanozkurt.com
Update aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.