Enterprise vault sunucusu genellikle service accountu ile yönetilir. Büyük ölçekli yapılarda bazen bu durumun dışına çıkıp farklı kullanıcılara farklı haklar verilmek istenilebilir. Bunun için Authorization Manager aracı kullanılır. Bu araç için Directory üzerinde sağ tıklayarak Authorization Manager açılır.
Daha sonramevcut olan rollerden birini seçebiliriz veya kendimiz yeni bir role tanımlayabiliriz. Ben New Role Definition diyerek yeni bir role oluşturuyorum.
Admin isimli bir role oluşturup buraya gerekli tanımları ekliyoruz.
Sonra add role diyerek oluşturmuş olduğumuz rolü roller arasına ekliyoruz.
Sonra eklediğimiz rolün üzerine gelim eklemek istediğimiz kullanıcıları buraya ekliyoruz.
Kullanıcıları ekledikten sonra Authorization Manager aracını kapatıyoruz.
Kapattığımız zaman ayarların kayıt edilmesini soruyor evet diyip devam ediyoruz.
Son olarak Enterprise Vault Admin servisini restart ediyoruz. Bundan sonra kendi kullanıcı adımız ile erişim sağlayıp verdiğimiz yetkiler doğrultusunda işlem yapabiliyoruz.
Enterprise Vault, Symantec firmasının arşivleme alanında geliştirmiş olduğu bir çözümdür. Bu çözüm, teknoloji alanında gerek bazı zorunluluklar, gerekse operasyonel kolaylıklar bakımından kullanımı tercih edilir.
Günümüzde bilgi teknolojilerinin sürekli ilerlemesi ile bilgi paylaşımları, kurumsal mail sistemleri, dosya paylaşım sunucuları ve şirket içi intranet sistemleri ile yapılır. Kurumlar için önemli olan bu bilgiler, bilinçsiz kullanım sonucu birer bilgi çöplüğüne gelebiliyor. Kurumlar için önemli olan bu bilgilerin nasıl bu duruma geldiğine ve arşivlemenin nasıl fayda sağladığına gelin birlikte göz atalım;
Mail sistemindeki arşivleme işlemi;
Gerek kurum içinde gerekse kurumlar arasında olsun iletişim aracımız mail sistemidir. Bir bilgiye ihtiyacımız olduğunda, birileri ile bir bilgi paylaşmak istediğimizde, herhangi bir talep, duyuru ve bilgilendirme yapmak istediğimiz de mail sistemi ile bunu sağlayabiliriz. Buraya kadar olan kısım bir kurum için gerekliliktir. Bu sistem ile kurum yararlarına kullanılmasının yanında, bazen kullanıcıların kişisel bilgileri paylaşması, bazende tamamen kullanıcı bağımsız yapılan reklam maillerinden dolayı faydalı bilgilerin yanında, gereksiz bilgileri de bu sistemde saklamış oluyoruz. Genel olarak ürün bağımsız anlatmış olduğum bu kısımı bundan sonra Microsoft Exchange Server sistemi ile teknik ve örnekli olarak detaylandırmaya çalışacağım.
Exchange mail sisteminde bir kullanıcı, şirket içerisinde tüm kullanıcıların bulunduğu bir gruba ekli olarak bir mail gönderdiğinde bu mail ve eki ile birlikte tüm kullanıcılarda ayrı ayrı saklanacaktır. Bu genel olarak mail sisteminde en sakıncalı durumdur. Bunların haricinde gün içerisinde kullanıcılara gelen ekli mailler veya normal maillerin önemi düşünülerek hiç silinmediğinde kullanıcı başına ayrılan mailbox boyutları ister istemez dolacaktır. Kullanıcı sayısı ve mail trafiği yüksek olan kurumların mailbox boyutlarının yüksek olması yönetim, bakım ve depolama anlamında zorluklar yaşatacaktır.
Örnek verecek olursak ortalama 2Gb mailbox kotası olan 1000 kullanıcılı bir şirketteki toplam database boyutu 2Tb civarında olacaktır. Bu bizler için ilk önce yönetim sorunu oluşturacaktır. Sonrasında depolama alanı olarak donanıma ihtiyaç olacaktır. Bu alanın yedeklenmesi için performans ve kapasite sorunları meydana gelecektir. Bir diğer problem ise mailboxı dolan kullanıcılar maillerini local olarak arşivlemek zorunda kalacak. Bu işlem mail kaybına yol açabileceği gibi bilgi sızdırma konusunda bir davetiye olabilecektir.
Symantec Enterprise Vault, güncel bilgilerin kullanıcılara sunulup, atıl olarak tanımladığımız kullanılmayan dataların arşivlenmesini sağlayacaktır. Burada deduplication,transparency, fulltext index ve compression özellikleri ile kendini diğer arşiv sistemlerinden önde tutmaktadır.
Enterprise Vault ile ,
Vault serverınız üzerinde policyler belirleyip, bu policyler doğrultusunda maillerinizi ister belirli bir güne göre arşivleyip, isterseniz de mail kotasında doluluk oranına göre arşivleyebilirsiniz.
Örnek vermek gerekirse;
Eğer mailboxınızda sizin için sürekli erişim ihtiyacı olduğunuz mailler son 1 aylık mail ise ve bir ay öncesi mailleri atıl bilgi olarak tanımlayabilirseniz, burada son bir aylık mailleriniz Exchange Server üzerinde, atıl olan bilgileriniz ise arşivlenerek Enterprise Vault servera taşınacaktır. Arşivdeki bir mailinize ulaşmak için farklı bir yazılım veya bir araç kullanmanıza gerek kalmadan outlook üzerinden mailinize tıklatarak arşivinize ulaşabiliceksiniz.
Kısaca teknik mimariyi anlatmak gerekirse; Enterprise Vault hedef sistemlerinizdeki içeriği indexleyip, fingerprintlerini SQL server üzerinde tutarak, benzer içerikleri arşivlemeyip ayrı olanları bu şekilde arşivleyerek bu dosyaları Disk Sistemlerinde oluşturduğumuz Vault Storelarda saklar. Kullanıcının arşivdeki maile ihtiyacı olduğunda SQL ve Vault Store vasıtasıyla bu isteğe cevap verir.
Bu yazımda dilim döndükçe tekniğe girmeden arşivleme hakkında bilgi vermeye çalıştım. Daha fazlası ve teknik bilgileri diğer makalelerde yazmaya çalışacağım.
Merhabalar,
Enterprise Vault 10.0.3 sürümü duyuruldu. Bu versiyonda aşağıdaki destekler geldi.
Error category : Resource Errors
Error : e0000f09 – An error occurred when writing to the Backup Exec database. A synthetic backup of this resource will not include the data backed up by this operation until the next full or incremental backup of this resource.
For additional information regarding this error refer to link V-79-57344-3849
Symantec Backup Exec 2010 R3’de karşılaşmış olduğum catalog problemini, sorunlu catalog klasörünün adını değiştirerek çözdüm. Bu işlemler için aşağıdaki yolu izlemelisiniz.
İlk önce Symantec Backup Exec servislerinin hepsini stop ediyoruz. Bunu Tools>Backup Exec Services>Stop all services. Sonra Catalog klasörümüzün adını değiştiriyoruz. C:\Program Files\Symantec\Backup Exec\ altında bulunan Catalogs klasörünün adını değiştiriyoruz. BE konsolunu açtığımızda tüm servisleri restart ediyoruz. Sonra Tools>Options>Catalogs altına girdiğimizde Catalogs klasör yeniden oluşuyor.
Bundan sonra önceki katalog dosyalarını tekrar oluşturmak için C:\Program Files\Symantec\Backup Exec\CatRebuildIndex.exe uygulamasını çalıştırıyoruz.
Test için backup taskımızı tekrar çalıştırıyoruz.
Symantec Backup Exec 2010’da backup alırken karşılasılan hata bu ise Exchange üzerinde Backup Exec Servis hesabının yetkili olmamasından kaynaklanır. BE servis accountuna Exchange Server üzerinde yetki verilerek sorun giderilebilir.