RAW Disk Mapping

Raw disk mapping ile Vmware Esxi üzerinde sanal bir sunucu oluştururken, disk seçimi kısmında karşıma gelen bir seçenektir. Bu özel bir seçenektir ve bu default olarak kapalı gelir. İsterseniz önce bu seçeneğin ne olduğunu açıklayım. Biz ESXi kurulumunda sanal makineleri barındıracağımız bir local disk veya storage olarak bir disk tanımlarız. Daha sonra oluşturduğumuz sanal sunucular bu disk kümesi üzerinde .vmdk olarak disk oluşturur ve bizim o sanal sunucu üzerindeki tüm datalarımız bu dosya içinde olur. Raw disk mapping ile eğer disk sistemimiz bir storage ise storage üzerinde oluşturacağımız bir lun’u direk sanal sunucuya tanımlayıp disk üzerinde performans sağlayabiliriz. Bu konuyu aşağıdaki resimle daha iyi özetlemiş olabilirim.

 

Bu durum genelde disk I/O suna ihtiyacımız olduğunda karşımıza gelebilir. Raw disk mapping kullandığımızda performans kazancımız olmasının yanında, vmotion, svmotion, fault tolerance ve sanal backupların alınamaması gibi durumlar söz konusu oluyor.

Şimdi artıları ve eksilerinin yanında bu işlemi nasıl yapacağımızdan bahsedeyim. Daha önce de değim gibi default olarak raw disk mapping pasif geliyor.

 

 

Önce bunu configuration>advanced settings>RdmFilter tabında RDMFilter.HbaISShared kutucuğundan işareti kaldırın.

 

 

Bu işlem sonrasında eğer storage üzerinde raw disk mapping için kullanacağımız bir LUN oluşturuyoruz. Ben bu işlemi storage tarafında 186 Gb bir lun oluşturarak yaptım. Sonra bu lunu hostumuzun gördüğünü kontrol ediyoruz. Bunun için configuration>storage adapters>HBA controlumuz üzerinde rescan yapıyoruz. Aşağıdaki şekilde hostumuza bağlı olan lunları göreceğiz. Benim burada LUN 1 olarak gördüğüm ESXi hostuna verdiğim LUN, LUN2 ise direk sanal makineye vereceğim LUN dur.

 

 

Artık LUN2 ‘yi kullanarak yeni bir sunucu oluşturabiliriz. Burada disk oluşturana kadar diğer adımları geçiyorum. Disk seçiminde Raw Device Mappings seçiyoruz.

 

 

 

Burada storage üzerinde oluşturduğumuz LUN’u görmemiz gerekiyor.

Burada Physical seçiyoruz.

 

Evet artık disk olarak direk storage kullanmış oluyoruz.

Benim kendi test ortamında yaptığım vmdk disk ile raw disk arasındaki performans değerlerini aşağıdaki şekilde görebilirsiniz.

 

Raw disk Mapping ile tanımlanmış disk üzerinden alınan değerler

 

vmdk disk üzerinden alınmış değerler

13 Mart 2012
Okunma
bosluk

HP StorageWorks P2000 G3 MSA System SAS yapılandırması

HP StorageWorks P2000 G3 MSA serisi giriş seviyesi storage  ile birliklte single controller üzerinde sas bağlantı arabirimi yapılandırıcağız. Enclosure üzerinde 5 adet 600 Gb LFF disk var. Bu storage şuan 1 tane hp dl 380 G7 server üzerine bulunan esxi 4.1’e map edilecek. Daha sonra 2. esxi serverda buraya map edilecek.

Yapılandırma için cihaza erişim sağlamamız gerekir. Controllerı networke bağladığımızda cihaz DHCP üzerinden ip alır. Cihazın default ip’si 10.0.0.2 dir.  Dhcp üzerinden aldığı ip’ye bakarız veya controller’a konsoldan bağlanırız. Buradan da ip adresini görüp istersek değişiklik yapabiliriz.

ip bilgisini bulduktan sonra explorer üzerinden controllerin arayüzüne girebiliriz. Login olduğumuzda kullanıcı adı : manage şifre : !manage dir.

Login olduktan sonra sistemimizle ilgili disk sayısı, enclosure saysı gibi birtakım bilgiler gelmektedir. Benim sistemimde 5 adet 600Gb disk var. Toplam disk alanı olarak 2Tb ihtiyacım olduğum için Hot Spare olmadan Raid 5 yaparak toplamda 2.4 Tb disk alanı elde edeceğim. Bunun için Configuration Wizard kullanıyoruz.

Next ile ilk adımı geçiyoruz.

 

Manage ve monitor için password bilgilerini giriyoruz.

 

Burada controllerin network ayarlarını yapıyoruz.

 

Burada sistemin yönetimi için gerekli olan servislerin seçimini yapıyoruz.

 

Sistemde sorun olduğunda mail atabilmesi ve herhangi  bir snmp yazılımı ile storage üzerindeki activiteleri takip etmek için buradan ayarları yapıyoruz.

 

Yaptığımız ayarların bir özetini burada görebiliyoruz.

 

İlk bölümde controllerimizle ilgili bir takım ayarları yaptıktan sonra sıra diskimizle ilgili olan ayarlara geldi. Burada raid level seviyesini seçiyoruz. Ben raid 5 seçiyorum.

 

Burada raid 5 sistemimizde kullanacağımız diskleri seçiyoruz. sistemde eğer hot-spare kullanacaksak spare alanında da disk seçmemiz gerekiyor. Benim sistemimde spare disk yok.

 

Toplam disk alanı 2398 Gb. Bu raid alanından volume oluşturmamız gerekir. Tek olarak 2398 Gb oluşturabiliriz fakat esxi 4.1 üzerinde max datastore olarak 2Tb ekleyebildiğimiz için ben burada 2 volume kullanıyorum ve volume size olarak 1200 Gb eçiyorum.

 

Burada lun’umuzun mapleneceği sas bağlantı portlarını seçiyoruz. Ben burada tüm portları seçiyorum çünkü daha sonra sisteme takacağım ikinci serverımında bu lun’u görmesini istiyorum.

 

 

Burada disk ile ilgili yaptığımız ayarların bir özetini görüyoruz.

 

Burada şuan sisteme bağlı olan esxi serverımdaki sas kartımızı görüyoruz.

 

Daha önce oluşturduğumuz volume hostumuzu mapliyoruz ve bu hostun nasıl kullanabileceğini seçiyoruz. Bu şekilde Hp P2000 storage’mızı Raid 5 olarak ayarlayıp Hp DL 380 g7 serverımıza SAS bağlantı arabirimi ile erişimini sağlıyoruz.

 

 

 

 

 

 

14 Kasım 2011
Okunma
bosluk

FreeNas 8.0 Release ESXi 5 iscsi sorunu

 

Esxi 5.0 çıktıktan sonra kurulum ve testlerimi yaparken freenas ile ilgili bir problemle karşılaştım. Yedek olarak kullanmış olduğum 4 diskli bir servera FreeNAS 8.0 versiyonunu kurup, iscsi üzerinden ESXi hostuma bağlamak istediğimde ilginç bir şekilde targetları görmesine rağmen bağlanamıyordu. Bağlantıyı Windows 2008 R2 üzerinden sağladığımda bağlantı kurdum ve diskleri ekleyebildim.

Bu durumla ilgili araştırma yaptığımda kullandığım FreeNAS versiyonunun ESXi 5.0 üzerinde bu probleme neden olduğunu gördüm.

 

Bu problem için önerilen versiyon aşağıdaki ekran çıktısı olan versiyondur.

 

15 Eylül 2011
Okunma
bosluk

FreeNAS 8 üzerinde iscsi alan oluşturulması

FreeNas 8.0 versiyonunda iscsi bölüm oluşturup iscsi üzerinden windowsa disk tanıtmaya yapıcağız.

İlk önce Volume altında Create Volume diyerek bir volume oluşturuyoruz.

Benim sistemimde hardware raid 5 olduğu için burada tek disk görüyorum. Diski seçip file system olarak ZFS seçip Add Volume diyoruz.

Sonra Iscsi servisini enable ediyoruz. Bunun için Services altında Control Services ve ISCSI servisini on konumuna getiriyoruz.

Daha sonra ISCSI ayarları için ISCSI altında Target Global Configurationa giriyoruz. Buradaki tablarda bir takım ayarlar yapacağız. Önce Portal kısmında Add Portal deyip portal oluşturuyoruz.

Sonra Authorized Initior ayarlarını yapıyoruz.

Authentication kısmında ISCSI için bir user oluşturuyoruz.

Target Global configuration altında, Discovery Auth Method kısmını Auto, Discovery Auth Group kısmını ise oluşturduğumuz Grubu seçiyoruz.

Targets alanı altında Add Target diyip Target tanımlıyoruz.

 

Daha sonra Extents altında disk tanımı yapıyoruz. burada disk boyutunu 5400 GB şeklinde ayarlıyoruz. Patch kısmında ise volume altında oluşturduğumuz şekilde /mnt/raid/isim şeklinde giriyoruz.

Associated Targets kısmında Target için Extents tanımlıyoruz. Bu şekilde ayarlarımız tamamlanmış olur.

iscsi diskimizi test etmek için Microsoft Iscsi Initiator üzerinden FreeNas cihazımızın ipsini girerek bağlantıyı oluşturabiliriz.

30 Ağustos 2011
Okunma
bosluk
error: